Reprezentanții mass-media din Ungaria care mai filmează cu drone proprietățile deținute de apropiații premierului Viktor Orban riscă să ajungă după gratii, potrivit unei legi votată, recent, de Guvernul de la Budapesta.
S-a ajuns la această situație după ce în presă au fost publicate mai multe fotografii care arătau domeniile impunătoare aflate în posesia oamenilor de încredere ai premierului Ungariei. Pozele au fost realizate cu ajutorul dronelor.
Din ianuarie, de când a intrat în vigoare o nouă legislație pentru “protejarea vieţii private şi definirea normelor de securitate”, difuzarea imaginilor cu proprietăți filmate cu dronă fără acordul deținătorului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.
“Complică sarcina celor care anchetează corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene”, spune jurnalista Gabi Horn, care este convinsă că legea respectivă “vizează în mod clar reporterii curioşi”.
“Vom continua, dar cu perspectiva puţin încântătoare a unor posibile proceduri penale”, a mai precizat jurnalista, care, însă, nu crede că vreun judecător ar putea trimite la închisoare un jurnalist dintr-un astfel de motiv.
Recent, Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a catalogat controlul exercitat asupra presei din Ungaria “fără precedent în Uniunea Europeană”. Lucrurile s-au complicat și mai mult din 2010, de când la putere a revenit Viktor Orban.
Spre exemplu, pentru un material despre Lorinc Meszaros, un prieten din compilărie și apropiat al premierului Ungariei, Gabi Horn a fost interogată de poliție. În prezent, acesta este cel mai bogat om din țară, cu o avere de 1.4 miliarde de euro, iar fimele sale câștigă constant contracte de achiziţii publice finanţate din fonduri de stat şi europene.
Potrivit clasamentului ONG Transparency International, Ungaria este pe primul loc în UE referitor la corupție, alături de România și Bulgaria.
Legea adoptată nu îi deranjează doar pe ziariști, ci și pe piloții de drone comerciale sau simpli amatori, care, de altfel, au și denunțat-o. Totodată, pentru a utiliza o dronă, trebuie depusă o solicitare cu 30 de zile înainte de zbor.
“Este mai strict decât în China!”, a exclamat, indignat, Balazs Kaplar, un fotograf care s-a întors recent de la Beijing, unde a stat 15 ani.
În prezent, în Ungaria, sunt aproximativ 10.000 de utilizatori de drone. “O reglementare este necesară, dar aceasta este prea mult”, reacţionează un comerciant.
“Aceasta este tehnologia viitorului care ar trebui încurajată şi nu obstrucţionată”, mai precizează acesta.